Bebek Ayakkabı Numarası Hesaplaması Nasıl Yapılır

Bebek Ayakkabı Numarası Hesaplaması Nasıl Yapılır

Bebek Ayakkabı Numarası Hesaplaması Nasıl Yapılır ?

Her yaşta önem verilmesi gereken ayak sağlığı, ilk gelişimden itibaren dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için, bu yazımızda minik bebeklerinizin ayak sağlığı hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacağız.

Bebeklerimizin ayak sağlığına nasıl dikkat ederiz, bebek ayakkabısı numarası nasıl belirlenir, bebek ayakkabısı alırken nelere dikkat etmeliyiz, bebeğin ayak ölçüsü nasıl alınır gibi konuları işleyerek bebeklerde ayak sağlığının önemine dikkatinizi çekmeye çalışacağız.

Bebek ayakkabı ölçüleri; bebeğinizin en uzun parmağı ile topuğu arasındaki mesafe baz alınarak oluşturulmaktadır.

Bu ölçüm sonrasında elde edeceğiniz uzunluk ile aşağıda belirttiğimiz bebek ayak numarası tablosu bilgilerini kullanarak, yavrunuzun ayak numarasına uygun bebek ayakkabısı alabilirsiniz.

BEBEK AYAK BEDENİ BEBEK AYAK UZUNLUĞU BEBEK YAŞ ARALIĞI BEBEK AYAKKABI NUMARASI
BEBEK SMALL 11 CM 0-6 AY 17-18
BEBEK MEDİUM 12.4 CM 6-12 AY 19-20
BEBEK LARGE 14.2 CM 12-18 AY 21-22
BEBEK X LARGE 15.5 CM 18-27 AY 23-24
ÇOCUK X SMALL 16.5 CM 2-3 YAŞ 25-26
ÇOCUK SMALL 17.5 CM 3-4 YAŞ 27-28
ÇOCUK MEDİUM 18.5 CM 4-5 YAŞ 28-29
ÇOCUK MEDİUM PLUS 19.5 CM 5-6 YAŞ 30-31

Yaşa Göre Bebek Ayakkabı Numaraları

  • 0-6  aylık bebek ayakkabı numarası 17-18
  • 6-12 aylık bebek ayakkabı numarası 19-20
  • 1-1,5 yaş bebek ayakkabı numarası 21-22
  • 1,5-2,5 yaş bebek ayakkabı numarası 23-24
  • 2-3 yaş bebek ayakkabı numarası 25-26

Bebek Ayak Sağlığına Nasıl Dikkat Ederiz?

Bebeklerimiz dünyaya geldikleri ilk andan itibaren gelişmeye başlarlar. Mutluluğunu küçük gülücükleri ile, rahatsızlıklarını ağlamasıyla ifade ederek ilk tepkilerini gösterir.

Sonra yavaş yavaş sağa sola dönmeye başlar; oturmayı, emeklemeyi ve yürümeyi öğrenir. Attığı ilk minik adımında nasıl da mutlu oluruz, dengesini sağlamaya çalışırken yaptığı hareketler bize nasıl da komik gelir.

Bebeğimizin ilk adımlarından sonra ona ayakkabılar alarak kayıp düşmesini önlemek, rahat etmesini isteriz. Ama bazen dayanamayıp ayakkabının görüntüsüne aldanarak, pek de sağlıklı olmayan bebek ayakkabısı tercih edebiliyoruz.

Peki, bebeğimizin ayak sağlığına nasıl dikkat edebiliriz:

  • Bebek ayak ölçüsü alınmalı ve bu ölçüye uygun ayakkabı tercih edilmelidir.
  • İki yaşına kadar çıplak ayak ya da kaymayan çoraplarla yürümelerine izin verilmelidir.
  • Sert ayakkabılardan kaçınılmalı, esnek ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Küçük, dar gelen ayakkabılar gibi büyük gelen ayakkabılar da giydirilmemelidir.
  • Bebeğin en iyi gözlemcisi anneleridir. Bebeğinizin ayaklarında düz taban, içe basma gibi herhangi bir problem görmeniz durumunda ayak konusunda uzman kuruluşlara başvurmanız gerekir.

ayakkabı tablosu

Bebek Ve Çocuk Ayakkabısı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Bebek ayakkabıları yumuşak doğal deriden üretilmiş, esnek tabanlı ve ayak bileğini destekleyici özellikte olmalı, bebeklerde denge problemi yaratacak bir tasarımda olmamalıdır.
  • Bebek ayakkabısı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri, taban kısmının kaymayı engelleyebilecek tarzda olmasıdır.

Örneğin, ayak tabanı tırtıklı olan ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

  • Bebek ayakkabısında bir diğer önemli husus ise ayakkabının yere temas hissi vermesidir. Bebeğiniz bu hisle beraber denge kurmaya çalışacak, düşe kalka yürümeyi öğrenecektir.
  • Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, bebeğinize alacağınız ayakkabı minik yavrunuzun ayağını ne çok sıkmalı ne de nasıl olsa ayakları büyüyecek diye bol olmamalıdır.
Ayakkabının önünde bir parmak boşluk kalmalı ve bebeğinizin ayağını kavrayacak ölçüde olmalıdır.
  • Alacağınız ayakkabının bebeğinizin ayak ölçüsüne uygun olup olmadığını test edebilmek için ayakkabıyı giydirdikten sonra birkaç adım attırarak yüz ifadesini kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir acı ifadesi yoksa veya o yarım yamalak konuşmalarıyla size olumsuz bir geri bildirimleri yoksa sorun yok demektir.
  • Gelişim çağında, özellikle çocukluk dönemlerinde de ayak sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Yazımızda paylaştığımız bebek ayak numarası tablosunda çocuğun yaşına göre ayak numarası bilgilerini de sizlerle paylaştık. Bu tabloya uygun olan ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
  • Topuklu, kösele, süet gibi bebeğinizin veya çocuğunuzun kullanımına uygun olmayan ayakkabılar tercih edilmemelidir. En nihayetinde bunlar çocuk! Koşturacaklar, hoplayacaklar, zıplayacaklar ve ayakkabılar tahmin ettiğinizden daha hızlı yıpranacak. İşin maddi boyutunu da düşünmek gerekir.

 

  • Maddi boyutunu tabii ki düşünün, ama konu çocuğunuzun sağlığı ise onun sağlığı için asla cimrilik etmeyin. Özellikle bebeklerin, çocukların ciltlerinin alerjik reaksiyonlara daha açık olabileceğini asla unutmayın. Maliyeti düşürmek için kalitesiz malzemelerden yapılmış ayakkabılardan uzak durun. Biz ebeveynler olarak da bu tür ayakkabılardan uzak durmalıyız. Çünkü bu tür ürünlerde kullanılan sentetik zararlı maddeler, deriye teması sonucu kanser hastalığına neden olabilmektedir.
  • Bebeklerimizin ve çocuklarımızın, çok hareketli oldukları için ayaklarının terleyebileceği ve bunun sonucunda kaşıntı, döküntü, mantar, alerji, egzama vb. gibi problemlerle karşılaşabileceklerini unutmayın. Bu noktada alacağınız ayakkabının terletmeyen malzemelerden yapılmış olması ve hava alan şekilde tasarlanmış olması işinizi kolaylaştırabilir.
  • Son olarak ölçü ve ayağının rahatlığını sağladıysak ve bu konuda herhangi bir şüphemiz yoksa bebeğinizin veya çocuğunuzun bu seçenekler arasından sevdiği modeli seçmesini sağlayın. Sonuçta bebek de olsalar, onların da kendilerine göre bir modası, zevkli var öyle değil mi? Onu istemediği bir ayakkabıyı giymeye zorlamayın.

Bebek Ayakkabısı Seçimi Neden Önemli?

Bebeklerimizin kemik, kıkırdak ve kas yapısı henüz gelişmediği için seçeceğiniz ayakkabı minik ayakların gelişimini etkilemektedir.

Yanlış ayakkabı seçimi çocuğunuzun ilerleyen dönemlerinde ayak gelişimini engellemesine ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yanlış ayakkabı tercihi, bebeğinizin hayatı boyunca ayakları ile ilgili sıkıntı yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenle bebeğinizin ayak sağlığına önem vermeli, onların gelişimini engelleyecek ayakkabılardan uzak durmalı ve alacağımız ayakkabılar konusunda hassas ve seçici olmalısınız.

Dış görünüşünden ziyade, rahat ve sağlıklı olup olmadığı ile ilgilenmelisiniz!

Bebeğimize Ne Zaman Bebek Ayakkabısı Giydirmeliyiz?

Uzmanlar, bebeklerimizin yürümeye başlamadan önce (özellikle 2 yaşından önce), bebek ayakkabısı giydirilmemesini önermektedir.

Çünkü bebeğinizin ayakları, kas yapısı henüz gelişmediği için ayağında ayakkabı farkındalığı ile hareket edemeyecektir. Bebeğinizin ayak tabanının yere değmesi ile ayak kasları gelişecek ve minik ayaklar yürüme eylemini keşfetmeye başlayacaktır.

Bunun için bebek ayakkabısı yerine düz zemin için altı kaydırmayan çorap veya patiklerle bebeğinizin yürümesini sağlayabilirsiniz.

Uzmanlar, minik ayakların sağlığı ve denge kurmayı öğrenmeleri ya da içe basma veya düz taban gibi hastalıklara karşı bebeklerimizin ayakkabı ile yürümelerini desteklemenin yanlış olduğunu vurgulamaktadır. Bebek ayakkabılarının, daha çok dışarı çıkarken minik ayakları soğuk veya sıcaktan korumak, ya da yerdeki tehlikeli maddelere karşı korumak için tercih edilebileceğini de söylemektedirler.

Bu yaklaşımla bebeğimiz için tercih edeceğimiz ayakkabılar her şeyden önce rahat olmalıdır. Minik ayaklar ayakkabı içerisinde serbestçe oynayabilmelidir.

Her şeyden önce minik ayakların ayakkabı içerisinde rahat etmesini sağlamamız gerekmektedir. Bunu da doğru bebek ayakkabısı numarası tespiti yaparak ve bu numaraya uygun ayakkabıları tercih ederek destekleyebilirsiniz.

Emekleme ile başlayan bu serüven, yürüme ve koşma ile devam edip gidecek. Bebeğinizin henüz ufacıkken, farkına varmadan ağzına kadar götürdüğü ayakları ile ileride yapmadığı yaramazlık kalmayacak, düşe kalka yürümeyi ve denge kurmayı öğrenecek.

Bu nedenle, bebeklerin ayak gelişiminin neden bu kadar önemli olduğu konusuna dikkatinizi çekmek istedik. Faydasını göreceğinizi umuyor, sağlıklar diliyoruz.

 

Bebek.com a bilgi için teşekkürler

Bloga dön